آموزش فرمان های پایه ای Terminal لینوکس

آموزش فرمان های پایه ای Terminal لینوکس. در ادامه مطلب یک سری از دستورات پایه ای و مبتدی برای کار با ترمینال سیستم عامل لینوکس به فارسی برای شما گذاشته شده است.

آموزش فرمان های پایه ای Terminal لینوکس

– دستور دیدن Manual و کتابچه آموزشی “man” می باشد.
برای مثال می خواهیم کار دستور pwd را بدانیم برای اینکار در ترمینال “man pwd” را نوشته و اینتر (Enter) را می زنیم.
– برای دیدن مکانی که در آن هستیم pwd را می نویسیم ، برای مثال اگر به تنظیمات کاری نداشته باشید دایرکتوری خانه در لینوکس آدرس “/home/particle” می باشد. می توان گفت کار “dir” را در DOS شرکت Microsoft بر عهده دارد. با این تفاوت که در این دستور در مورد فایل ها و مشخصات آنها حرفی به میان زده نمی شود.
– برای حرکت در پوشه ها از دستور cd مانند داس استفاده می‎کنیم، برای مثال به پوشه mountdata در پوشه حاضر می خواهیم برویم دستور “cd mountdata” را تایپ می کنیم. همانند داس برای برگشت به پوشه قبلی از آدرس “cd ..” استفاده می کنیم. (دقت داشته باشید دو نقطه بعد از cd نوشته می شود) و در لینوکس چون آدرس خانه (Home Directory) وجود دارد برای رفتن به آن آدرس از دستور “cd ~” استفاده می کنیم. (باز علامت بعد از حروف می باشد.)، همچنین با نوشتن آدرس بعد از عبارت cd دقیقا به همان آدرس می رود.
– برای ایجاد پوشه جدید می توانید ابتدا عبارت “mkdir” و با یک فاصله نام انگلیسی را برای پوشه انتخاب کنیم. برای مثال با نوشتن mkdir temp یک پوشه با نام temp ساخته می شود.
– برای حذف پوشه از دستور “rmdir” مانند بالا استفاده می شود.
– برای دیدن مشخصات فایل ها و پوشه های که در داخل آن هستیم از دستور “ls” استفاده می کنیم که در نوع بهتر از “ls all” هم می توان استفاده کرد. اگر یک صفحه برای این کار کم بود از دستور “ls -al |more” برای نمایش اطلاعات در هر صفحه می توانید کمک بگیرید.
– کدهای دیگری هم هست که تنها با توضح کمی از آنها رد می شویم و توضیحات بیشتر و مثال را بر عهده خودتان می گذاریم :
rm file
فایل file را پاک می کند. (برای پاک کرده همه rm را نوشته و ستاره را می زنیم! و …)
cp data1 datadir1
فایل data1 را در پوشه datadir1 کپی می کند
mv data1 datadir1
همانند بالا ولی جابجا می کند.
mount /mnt/floppy
فلاپی درایو را به لینوکس Mount می کند (در صورت ننوشتن لینوکس فلاپی را نمی شناسد!)
zip /mnt/floppy/myFile.zip myData
در این دستور فایل  myData در داخل فلاپی دیسک به نام myfile.zip فشرده می شود.
df
میزان فضای اشغال شده و خالی از درایوی که در آن هستید را به شما نمایش می دهد.
unmount /mnt/floppy
فلاپی را از سیستم عامل می گیرد تا با خیال راحت آن را از فلاپی درایور در بیاورید.
این کدها را من ضروری تر از سایر کدها می دانستم و سعی می کنم در آینده کدهای بیشتر را اضافه کنم به همین پست. برای تست کردن نیاز به سیستم عامل لینوکس نیست! شبیه ساز های ترمینال لینوکس در اینترنت فراوان یافت می شوند (برای دیدن آنها کلیک کنید) ، در گوشی های روت شده اندروید هم می توانید از Terminal Emulator استفاده کنید.

از آنجایی که این نوشته از جایی کپی نشده و خودم نوشته ام ، دوست دارم در صورت کپی در هرجایی نام نویسنده و منبع رعایت شود. ممنون از شما

نوشته‌های مرتبط

One Thought to “آموزش فرمان های پایه ای Terminal لینوکس”

  1. سیدرضا بازیار

    ممنون
    بسیار عالی

Leave a Comment